Programa universitari per a gent gran pere tarrés bloc professoratEl passat mes de novembre, en el context de l’assignatura: Història de l’Art, PUGG (Programa Universitari per a la gent gran), portant a terme la càpsula específica: “Del Discòbol a la Gioconda” hem visitat el Romànic català al MNAC (Museu Nacional d’Art de Catalunya).

Així, doncs, comptant amb la professionalitat del departament Pedagògic del MNAC hem tingut l’enorme privilegi de realitzar una visita especialment adreçada al Programa Universitari per a la gent gran. El grup del Programa Universitari per a la gent gran està conformat per 22 estudiants. La majoria d’ells són jubilats de Barcelona, dos d’ells venen especialment a l’assignatura cada dimecres des de fora (des d’Igualada i des de Lleida), cada dia demostren amb l’exemple que per aprendre no hi ha edat; i, que en qüestions de percepció l’experiència vital és conformadora de profunds significats.

Programa Universitari per a la gent gran PERE TARRÉS BLOC PROFESSORATExplicar l’experiència de la visita al museu amb persones grans suposa descriure primerament el que significa entrar al màgic edifici del MNAC, sentir que tenim la ciutat a l’abast; després, explicar el que sentim quan veiem el Romànic català, patrimoni i riquesa del nostre país: poder llegir-lo a partir de l’experiència vital, de les emocions que torna a despertar en els companys i en el grup.

Els estudiants del Programa Universitari per a la gent gran van recorre les sales del romànic sentint-se convidats especials, van compartir percepcions, van comunicar-les descobrint la importància d’educar la mirada. Van comprendre que l’art enriqueix la vida. En resum, entrar al museu en aquest context va provocar noves descobertes del món que els hi envolta.

En primer lloc, agrair la disposició i l’expertesa del Dpto pedagògic del MNAC, còmplices de la proposta i quins ens van ajudar a fer-la possible. Després, donar a conèixer programes com ara el PUGG que realitza una tasca educativa al voltant de l’envelliment actiu, que facilita l’aprenentatge promovent comunicació i desenvolupant habilitats socials en les persones grans.

Programa Universitari per a la gent gran història de l'art pere tarrés bloc professoratDesprés, deixar constància que la Història de l’Art com a eina conformadora de significats desperta en les persones l’enorme capacitat d’enunciar-se entorn de l’Art: conèixer,  experimentar, percebre, reflexionar i construir coneixement tant individual com col·lectivament.

Finalment, agrair l’empenta, les ganes de viure i d’aprendre dels meus estudiants quins en cada sessió m’ensenyen que el coneixement fa més bonic el dia i fa despertar il·lusions. Per acabar, evidenciar en aquest context d’experiències, sobre la importància de donar suport real a l’impuls de més i millors oportunitats d’aprenentatge al llarg de la vida pot ser transformador en les persones.

Maria Paczkowski

Maria Paczkowski

FORMACIÓ: Llic Belles Arts, PostGrau en Estudis sobre la Cultura Visual, DEA del Doctorat d’Educació Artística.Formació en Pedagogia Crítica. DESENVOLUPAMENT PROFESSIONAL: Prof. d’Arts Plàstiques i acció socioeducativa Grau Universitàri d’Educació Social i Treball Social, Fundació Pere Tarrés, URL. Prof. “Història de l’Art” PUGG, Programa Interuniversitàri per a la Gent Gran FPT URL. Col·laboradora del GIAS (Grup d’Innovació i Acció Social) FPT URL. Formadora en Art i Educació. Grup de Recerca i Innovació Educativa ICE-UAB.
Maria Paczkowski

Deixa una resposta

Please enter your comment!
Please enter your name here