intervenció situacions d'emergència pere tarrésEn la nostra societat de certeses i seguretats, no tots els riscos poden estar controlats. Un accident, una malaltia, un desastre natural, una guerra o un atemptat terrorista són sovint notícies malauradament habituals que fracturen l’equilibri personal i social. La notícia d’una pèrdua inesperada ens impacta, ens deixa un escàs marge de reacció, ens debilita i és just l’inici d’un procés que travessarà diferents etapes i processos.

Professionals del Treball Social, l’Educació Social, la Psicologia, Medicina, Infermeria,… procuren sovint atenció psicosocial en situacions d’emergència, que es basa en l’acompanyament a la persona afectada des del primer moment de l’impacte emocional i vital. Les tasques de l’intervinent són diverses, des de l’acompanyament individual a la preparació de les persones per tal de que puguin millorar la comprensió del que viuran a partir de les situacions dures, impactants o molt doloroses. Una altra de les tasques serà construir ponts i xarxes de connexió, sempre tenint en compte les necessitats individuals de cada afectat per tal que es pugui donar suport tant en el moment de l’impacte així com en els dies posteriors als fets.

El/la professional intervinent en l’emergència i/o crisi requereix preparació per poder acompanyar, escoltar i connectar amb les víctimes, conèixer les seves reaccions i la relació d’ajuda de primers auxilis. També requereix estar en contacte amb el seu propi món emocional per no perdre’s en el dolor de l’altre i enfortir aspectes i habilitats que poden millorar la intervenció.

Els escenaris d’emergència i urgència, per la seva naturalesa imprevisible i de gran intensitat, en el seu inici estan sotmesos a una situació de caos que cal organitzar. Com a intervinents, també cal capacitar-se per intervenir des de l’inici fins al final de la situació de crisi amb estratègies d’organització que tenen com objectiu primordial oferir la millor atenció global i coordinada a les persones o als col·lectius víctimes.

refugiats situacions d'emergència pere tarrésTanmateix, cal incorporar una mirada específica, transcultural i oberta, per abordar noves situacions que generen patiment i noves necessitats, com les grans migracions que en aquests moments sacsegen Europa o les situacions de desastre que es produeixen a qualsevol altre part del món.

Amb una visió amb clau de resiliència com a eix transversal, l’aposta és clara: quan el partiment inevitable ens aborda, és possible transitar per aquest camí/procés per tal de poder refer-nos i enfortir-nos, i molt millor si comptem amb el suport d’altres persones i organitzacions que vetllen per apropar-nos les condicions més òptimes que promoguin els processos de recuperació.

Montse Mas

Montse Mas

Graduada en Treball Social i pèrit social. Postgrau en Formació Psicosocial. Adquisició d'Habilitats en Grup impartit per l'IDEC-Universitat Pompeu Fabra. Diploma en Practitioner en PNL. Formació trainer en PNL. Directora de Serveis Socials i Salut Pública. Supervisora. Coordinadora de la comissió d’emergències del Col.legi de treball social de Catalunya
Montse Mas

Latest posts by Montse Mas (see all)

  Esther Alvarez López

  Esther Alvarez López

  Doctora en Psicologia i Diplomada en Treball Social. Master en Psicologia Forense i Criminal (UB) i Postgrau en Psicopatologia Clínica (UB). Especialista en violència masclista.
  Esther Alvarez López

  Latest posts by Esther Alvarez López (see all)

   Deixa una resposta

   Please enter your comment!
   Please enter your name here