A la Facultat d’Educació Social i Treball Social Pere Tarrés des de fa uns anys estem innovant i desenvolupant metodologies que ens permeten el treball per matèries, entenent les diferents assignatures com parts indivisibles de la formació integral dels nostres estudiants.

Des de la perspectiva de donar visibilitat a aquelles assignatures on es treballen habilitats orientades no tant a l’estructura i el coneixement de la realitat sinó a la persona com a eix central, hem optat  per iniciar un treball de proximitat i relació entre aquelles que contemplen les competències personals i emocionals, que es centren en la relació amb les persones, i que ens proporcionen els coneixements necessaris per a la compressió, l’anàlisi, i la interpretació de les experiències d’intervenció que es produeixen en la relació i el tracte amb la persona atesa.

Inteligencia Profesional Fundación Pere Tarrés

És des d’aquesta orientació que hem elaborat aquest llibre “Intel.ligència Professional” al voltant de l’ètica, la responsabilitat professional, el desenvolupament de competències i la capacitació tècnica per treballar en contextos complexos. Els diferents treballs que estem desenvolupant en aquesta línia ens han portat a reflexionar sobre els canvis metodològics que cal fer en la formació dels futurs professionals.

L’eix central i transversal és la formació continua del professional en temes d’intel.ligència emocional. Aquest fet implícit i alhora explícit el centrem en quatre pilars:

 1. L’Ètica com pilar de la responsabilitat social i professional en totes les actuacions i  decisions vers la persona atesa, fent-la partícip i corresponsable de tot el seu procés.  Entesa la persona en tota la seva diversitat.
 1. La formació del professional reflexiu vers l’actuador:

Capacitació científica (fonaments sòlids) i capacitació tecnològica (destreses de recerca, d’anàlisi de la realitat, de disseny, d’intervenció, d’avaluació….).

 1. Reconeixement  de la importància de la dimensió emocional en la relació socioeducativa. Així com el descobriment de les pròpies competències emocionals del professional.
 1. La necessitat d’optimització i formació contínua.

Formación continua Inteligencia Profesional

La idea inicial de l’obra “Intel.ligència Professional” ha partit del treball que es desenvolupa des de les diferents assignatures que aborden aspectes relacionals i emocionals i que faciliten i optimitzen la relació d’ajuda, amb les persones que s’atenen des de les diferents professionals socials.

A la vegada, hem cregut convenient fer una obra col.lectiva que aglutini el major nombre de professors/es possible, de manera que construim una imatge professional comuna i compartida sobre el professional que cal formar. Haver fet explícita aquesta imatge professional en la que coincidim, i compartir també els eixos bàsics de la seva formació, creiem que ja és en sí una aportació important per a la facultat, més enllà del llibre, que ens ajuda a millorar i avançar en les metodologies de formació.

Que s’entengui que la relació d’ajuda no es pot establir sense una vinculació que permeti una correcta relació amb l’altre.

Ens hem d’auto conèixer i saber quines són les nostres limitacions i potencialitats en constant formació per oferir sempre una atenció de qualitat que empoderi a la persona atesa.

No podem pretendre actuar des del paradigma tecnocràtic aplicant respostes i actuacions com un receptari.

El nostre objectiu és atendre persones de la millor manera possible en la seva singularitat, en totes les etapes de la seva vida i en diferents contextos on ens sigui possible treballar.

El professional reflexiu ha de pensar i després actuar. Però abans ha de SENTIR:

 • Escoltar la veu i les emocions de l’altre per poder construir una RELACIÓ que ens facilita el vincle des del qual s’inicia un procés d’acompanyament i ajuda a l’altre. Sense aquest primer estat d’escolta emocional no és possible atendre al 100 % a la persona. No és possible acollir.
 • Però també escoltar-se: prendre consciència de què sents com a persona que ets, més enllà del rol professional que ocupes. Descobrir les pròpies potencialitats, les pors, els dubtes, en definitiva, descobrir les pròpies emocions en el difícil però alhora sorprenent i apassionat  espai de la relació interpersonal.

Per què “intel·ligència professional” i no “intel·ligència emocional”?

Estem parlant de competències emocionals, però no només. També, competències ètiques, competències cognitives, d’autoconeixement i de relació entre altres.

Entenem que la formació no pot caure en el reduccionisme de posar-se únicament en un eix i que cal estructurar una capacitació global que hauran de posar en joc en un món complex i canviant: per això cal tenir en compte les emocions, però també el pensament (dimensió cognitiva), les actuacions (dimensió estratègica), i la responsabilitat i el sentit del deure (dimensió ètica).

Inteligencia Profesional Libro

 

Gisela Riberas Bargalló

Gisela Riberas Bargalló

Directora del Grau d’Educació Social at Facultat d’Educació Social i Treball Social Pere Tarrés-URL
Dra. en Psicologia, Habilitada com Educadora Social, Mediadora Familiar i en Resolució de Conflictes. Professora i Directora del Grau d’Educació Social i Directora Acadèmica de Graus de la Facultat d’Educació Social i Treball Social Pere Tarrés (URL). Membre del grup de recerca GIAS dins de la línia “Ètica, responsabilitat professional, competències i tècniques en contextos complexos”. Ha centrat la seva trajectòria professional i investigadora en l’atenció a la infància i família, l’atenció a la dona, els serveis socials i les polítiques socials.
Gisela Riberas Bargalló

2 COMMENTS

 1. Hola, bona nit.

  Estic totalment d’acord amb els temes que sembla es plantejant en el llibre.

  En quant a l’ètica en l’entorn educatiu, penso hi ha molt a dir. Crec que en alguns entorns, fins i tot, no existeix ja que. sembla que l’únic que interessa son els diners, es a dir, vendre quants mes cursos millor, en contes de mirar la qualitat del que es dona, del que s’imparteix a les aules.

  Salutacions,
  Alexandra

  • Estic d’acord Alexandra, l`Ètica és un aspecte sovint oblidat i més que necessari en entorns complexos. El llibre vol reflectir la necessitat de ser reflexiu més que actuador. I posa de manifest la necessitat de respectar els processos de les persones en el seu moment vital. Acompanyar, escoltar i sentir, amb tots els sentits, per generar a l’altre processos significatius que l’ajudin a desenvolupar-se com a persona emocionalment competent.
   La formació ha de ser coherent i de qualitat i no ha de ser l’objectiu vendre cursos sinó capacitar professionals.

   Salutacions Gisela

Deixa una resposta

Please enter your comment!
Please enter your name here