Una major esperança de vida, l’augment de la prevalença de malalties neurodegeneratives que impliquen dependència física i/o cognitiva i l’afebliment de la família com a grup curador són alguns dels factors que expliquen l’augment de recursos assistencials destinats a la gent gran.

A Espanya comptabilitzem més de 350.000 places residencials per a aquest col·lectiu, 57.000 de les quals es troben a Catalunya. A aquestes xifres cal sumar-hi totes les persones que acudeixen a Centres de Dia i altres recursos destinats a treballar per un envelliment saludable. És imprescindible que uns professionals bio-psico-socials liderin les nombroses intervencions que es poden realitzar en aquesta franja d’edat, sota el marc que ofereix l’Atenció Centrada en la Persona.

Treballar en la gestió de residències Facultat Pere Tarrés

Partint de la dignitat inherent a tot ser humà, cal treballar per fomentar la independència i preservar l’autonomia de la persona gran. Aquest ha de ser el punt de partida en la gestió de residències, de les nostres intervencions i el nostre final, adaptant cadascuna de les accions a la persona que atenem. Per aconseguir-ho, és imprescindible conèixer la seva història de vida, els seus interessos i respectar les seves decisions. Com a professionals, acompanyarem a la persona gran en els últims anys de la seva vida, ajudant-la en tot el possible a seguir el seu propi full de ruta, evitant sempre decidir per ella.

Aquest objectiu només el podem aconseguir dissenyant un pla d’atenció únic i intransferible per a cada usuari.

L’ingrés en una residència no ha de significar un trencament en la biografia de l’individu. treballar en la gestió de residències per a gent gran Facultat Pere TarrésCal treballar per a que la continuïtat en el seu projecte vital sigui una realitat, oferint a l’usuari una nova llar. El Diploma d’Especialització Universitària en Gestió de Residències i altres Serveis per a Persones Grans ofereix les eines per diagnosticar, executar i valorar tots els processos implicats en la gestió de residències. Aquesta formació permet conèixer la normativa actual del sector, desenvolupar el pla estratègic del centre, implantar models de gestió de la qualitat, realitzar la gestió econòmica i de recursos humans; tenint sempre present els aspectes psico-socials que fonamenten una bona praxis en aquests tipus de recursos assistencials destinats a oferir un envelliment de qualitat.

 

 

Montserrat Lacalle

Montserrat Lacalle

Directora del Diploma d’especialització universitària en gestió de residències i altres serveis per persones grans at Facultat d’Educació Social i Treball Social Pere Tarrés-URL
Doctora en psicologia per la Universitat Autònoma de Barcelona (UAB). Imparteix docència en l’àmbit universitari (Universitat Autònoma de Barcelona, Facultat Pere Tarrés, Universitat Oberta de Catalunya i Universitat Abat Oliba CEU).
Montserrat Lacalle

Deixa una resposta

Please enter your comment!
Please enter your name here