erasmus pere tarres facultat pere tarrés bloc del professoratDavant dels temps convulsos que està vivint Europa, ara més que mai una iniciativa com el Programa Erasmus té sentit i mereix ser reconeguda. Fa trenta anys van iniciar-se els convenis entre universitats de diferents països europeus per facilitar la mobilitat d’estudiants i docents entre els seus centres. Trenta anys d’intercanvis entre institucions d’ensenyament superior que van molt més enllà dels mers acords acadèmics, per esdevenir un autèntic intercanvi de formació ciutadana, d’enriquiment personal i professional, de coneixement d’altres llengües i cultures; en definitiva: d’establiment de llaços en el sentit profund de l’expressió.

Ara més que mai una iniciativa com el Programa Erasmus té sentit i mereix ser reconeguda.

A la Facultat d’Educació Social i Treball Social Pere Tarrés URL, vam començar a participar del Programa Erasmus el curs 1996-97 quan encara érem Escola Universitària. Vam començar amb dos convenis: un amb una Universitat de Portugal i un altre amb una Escola Universitària de Dinamarca, des de llavors, els acords han anat creixent a bon ritme, en la mateixa mesura que ha anat creixent l’interès dels nostres estudiants per participar-hi. Actualment, tenim acords amb més de 20 institucions d’ensenyament superior de 14 països d’arreu d’Europa. I si el curs 1996-97 teníem dos alumnes participant del programa Erasmus, el curs 2017-18 en tindrem 20, entre alumnes incomings i outgoings, o el que és el mateix, alumnes d’altres universitats europees que venen a fer una estada amb nosaltres i alumnes de la nostra facultat que marxen a fer un semestre fora. Aquests alumnes, juntament amb els que participaran en altres programes de mobilitat (Programa Gwik amb USA, SICUE amb Espanya, Cooperació amb Amèrica Llatina), sumaran un total de 45 alumnes de grau en programes d’intercanvi de llarga durada pel curs vinent.

erasmus facultat pere tarrés bloc professoratFa uns dies vaig coincidir a la Facultat amb l’Helena, una exalumna que havia fet una estada Erasmus a Florència l’any 2010. Havia vingut a tramitar una documentació que necessitava perquè actualment estava treballant a Irlanda. No va poder estar-se d’agrair-me el suport i l’empenteta que li havíem donat en el seu moment per marxar, i em va estar explicant la importància decisiva que havia tingut l’estada Erasmus en el seu itinerari professional i vital. I això que va marxar d’Erasmus quasi per casualitat, amb moltes pors, i va triar Itàlia com a destí perquè no tenia bon nivell d’anglès… Però aquella primera estada fora li va obrir la ment, la va fer madurar, alliberar-se de prejudicis, va actuar com un revulsiu i va fer que es plantegés nous reptes impensables uns mesos enrere. Em va explicar que des d’aquell moment havia anat encadenant estades de formació o de feina en diferents països, havia millorat el seu nivell d’anglès, i això li havia obert moltes portes, fins el moment present en que s’havia establert a Irlanda.

Aquella primera estada fora li va obrir la ment, la va fer madurar, alliberar-se de prejudicis, va actuar com un revulsiu i va fer que es plantegés nous reptes impensables uns mesos enrere.

Erasmus Freiburg 2017 alumnes avaluacióTestimonis com els de l’Helena ens indiquen que estem en el bon camí, que fer una estada de formació a l’estranger és summament enriquidor i que no només beneficia als estudiants que ja estan convençuts de fer-la, sinó també a tots aquells que per motius diversos ho han descartat o no s’ho han plantejat mai, i que a vegades només necessiten aquest acompanyament i empenta inicial per obrir-se a nous horitzons. Oferir oportunitats, en aquest cas en forma d’estada Erasmus és començar a fer rodar una bola de neu que va creixent i enfortint-se, com creix i s’enforteix l’itinerari formatiu i la maduresa personal de l’estudiant, com creix i s’enforteix la col·laboració entre institucions i com creix i s’enforteix, en darrer terme, la relació de solidaritat entre països.

Isabel Torras Genís

Isabel Torras Genís

Doctora en Psicologia. Experta en desenvolupament psicològic infantil i en l’atenció psicosocial dels processos de canvi. Professora en els estudis de grau i postgrau de la Facultat d’Educació Social i Treball Social Pere Tarrés (Universitat Ramon Llull). Membre del grup d’investigació GIAS de la URL.
Isabel Torras Genís

Deixa una resposta

Please enter your comment!
Please enter your name here