És important saber interpretar els esdeveniments i les experiències vitals de forma realista, però alhora positiva. Quan som petits, els adults pròxims, normalment els nostres pares, ens interpreten el que ens passa per tal d’ajudar-nos a posar nom i donar sentit a les sensacions i les experiències diverses que vivim.

A vegades haurem vist que, quan un infant tot jugant cau, s’espanta i busca instintivament la mirada de la mare o del pare. Aquests, si realment l’infant no s’ha fet mal, se li acosten de forma tranquil.la dient-li: “No t’has fet mal, oi? Només ha estat un ensurt! No ha passat res!” I l’infant, després d’escoltar això, s’espolsa una mica la roba i segueix jugant. Si aquesta actitud d’interpretació serena dels esdeveniments per part dels pares, es fa de manera continuada, ajudarà a l’infant perquè en el futur, quan torni a viure situacions semblants, ell mateix pugui interpretar el que li passa de forma realista i sense esverar-se. En altres paraules, l’estarà ajudant a fer-se autònom i a poder cuidar d’ell mateix quan sigui gran.

interpretant les vivencies bloc professorat pere tarres

Tenir un adult al costat que t’interpreti adequadament el que t’està passant quan ets infant, és clau per anar omplint la motxilla vital d’eines i recursos per fer front a situacions semblants en el futur.

Si traslladem el que acabem de comentar a les professions socials, podem afirmar que moltes de les persones a les que atenen els educadors social o els treballadors socials no han tingut aquesta sort i porten aquesta motxilla d’eines i recursos personals força buida.

acompanyament emocional bloc professorat pere tarres

Sovint per tant, serà una funció important del professional que les acompanyi posar paraules als sentiments que els embarguen i interpretar en clau realista-positiva les experiències que els superen per poder actuar en conseqüència.

I no estem parlant només d’educadors socials  o treballadors socials que treballen amb infants i adolescents, no, també molts dels adults als que acompanyen en el seu itinerari es mouen guiats per impulsos immediats, exigint de forma desmesurada, mostrant falta d’autocontrol i no podent interpretar la realitat d’altra forma que no sigui des de la perspectiva de l’enuig o de la victimització.

Si aconseguim posar un nom i donar-li una explicació o un sentit adequat a aquests malestars, podrem prendre una certa distància i això ens ajudarà a veure una mica més enllà del que estem vivint en aquell precís moment. Desdramatitzar, desculpabilitzar, oferir un altre punt de vista, refer els relats dotant-los de coherència, retornar de forma adequada les explicacions que ens arriben fragmentades i confuses; tot això són maneres que té el professional per organitzar i interpretar adequadament la informació que li arriba de la persona atesa per tal d’acompanyar-la en el seu procés.

recolçament bloc professorat pere tarres

Li estarem oferint eines que, en el millor dels casos, ell podrà recollir, incorporar-les a la seva motxilla de recursos personals i aplicar-les en el futur i en altres contextos. Si s’aprèn a interpretar les vivències de forma serena i adequada, s’aprèn a no quedar atrapats per les sensacions immediates i a no quedar confosos per les urgències.

 

Isabel Torras Genís

Isabel Torras Genís

Doctora en Psicologia. Experta en desenvolupament psicològic infantil i en l’atenció psicosocial dels processos de canvi. Professora en els estudis de grau i postgrau de la Facultat d’Educació Social i Treball Social Pere Tarrés (Universitat Ramon Llull). Membre del grup d’investigació GIAS de la URL.
Isabel Torras Genís

Deixa una resposta

Please enter your comment!
Please enter your name here