Dia Escolar de la No Violència i la PauSchool Day of Non-violence and Peace se celebra tots els anys cada 30 de gener. El seu objectiu és l’educació basada en i per a la tolerància, la solidaritat, la concòrdia, el respecte als drets humans, la no-violència i la pau.

En aquest Dia Escolar de la Pau i la No Violència, els centres educatius es visualitzen com l’eix i el motor de transformació dels comportaments dels éssers humans.

Són llocs on l’educació i l’ensenyament són eines i instruments d’aprenentatge, d’evolució i del creixement de l’home i de la dona independentment de la seva raça, cultura, religió o origen.

Des de la nostra sensibilitat amb la “vulnerabilitat” social com a Fundació Pere Tarrés, treballem en les nostres formacions de màsters i de postgraus, el fenomen de la violència especialment des de la formació en expert universitari en violència familiar: anàlisi i abordatge des de la intervenció multidisciplinar.

El Dia Escolar de la Pau i  la No Violència (DENIP) és una jornada educativa de caire  no governamental fundada a Espanya l’any 1964 pel poeta i pacifista mallorquí Llorenç Vidal i Vidal  i que té el seu origen en l’aniversari  de la mort del Mahatma Gandhi (30 de gener).

Dia Escolar de la Pau i la No ViolènciaLa “causalitat”/”casualitat” en el nostre entorn coincideix amb el naixement del personatge de Mafalda, a mans de Quino el mateix any 1964, essent la icona de moltes “consciències” i de moltes reivindicacions a favor de  la pau, de l’educació, de les llibertats,…

Dia Escolar de la Pau i  la No Violència

Maria Montessori, en la conferència “La Paix et l’Éducation”, que va donar a Ginebra a l’any 1932, va cridar l’atenció al respecte del que ella considerava com dues evidències:

  1. Necessitat de crear una ciència nova, la ciència de la pau.
  2. Necessitat de crear una educació nova, l’ educació de la pau.

És de la pau de qui depèn la mateixa vida dels pobles i possiblement el seu progrés o l’extinció de la nostra civilització (Maria Montessori)

En el marc de les Ciències de l’ Educació, la Pedagogia de la No-violència i la Pau es defineix per una aspiració pròpia, objectius, metodologia i accions concretes.

Els nostres titulats en els graus de Treball Social, Educació Social i alumnes de Màsters i postgraus, disposen d’una àmplia sensibilitat i de formació en l’àrea del coneixement del fenomen de la violència i del seu àmbit multidisciplinar d’intervenció.

El treball en violència es desenvolupa en serveis tan diferents i heterogenis com: els serveis d’informació i atenció a les dones, serveis ambulatoris especialitzats en violència masclista, serveis residencials d’acolliment i recuperació, serveis residencials d’urgències, serveis d’atenció a les víctimes, serveis tècnics de punts de trobada, serveis penitenciaris, serveis educatius, centres d’intervenció especialitzada (CIE), programes de tractament per agressors (Mesures Penals Alternatives), programes educatius de prevenció de la violència (TEI), programes de tractament per a la infància maltractada, programes penitenciaris, programes educatius,…

Cada vegada més la “sensibilitat” mostrada socialment és més alta i els serveis oferts són més nombrosos i més especialitzats en funció de la tipologia de violència: víctimes, agressors i circuits.

Entre tots i totes hem de poder minimitzar aquest fenomen social, amb les eines que ens ofereix la cultura, l’educació, la pau i tot els valors que sostenen els valors de la humanitat.

Jordi Morquillas Gallego

Jordi Morquillas Gallego

Director fins el 2015 del títol d'Expert universitari en Violència Familiar: anàlisi i abordatge de la intervenció multidisciplinar. at Facultat d’Educació Social i Treball Social Pere Tarrés-URL
Jordi Morquillas Gallego

Latest posts by Jordi Morquillas Gallego (see all)

Deixa una resposta

Please enter your comment!
Please enter your name here