Entendre i actuar davant una complexa realitat global

El món en què vivim ha canviat substancialment en els darrers anys. Això és quelcom que percebem quotidianament a l’observar i interaccionar amb el paisatge social que ens envolta o bé al llegir diàriament les notícies. Els efectes socials del canvi climàtic, les creixents desigualtats socioeconòmiques a societats que abans es caracteritzaven per la cohesió social o bé els reptes i dilemes que planteja el fenomen migratori, són només alguns exemples d’aquesta realitat a vegades desbordant. Els nostres problemes, doncs, tenen avui una forta dimensió global i interdependent. No obstant això, les nostres respostes i les eines que utilitzem continuen aferrades a un paradigma local, que no té en compte l’enorme complexitat de qualsevol dels fenòmens socials que avui ens envolten.

Desenvolupament, Cooperació i Acció comunitària bloc professoratEn aquest marc de fons neix el Màster en Desenvolupament, Cooperació i Acció comunitària que oferim des de la Facultat d’Educació social i Treball Social Pere Tarrés a la Universitat Ramon Llull. El títol es cursa en nou intensos mesos de classes teòriques i anàlisi de casos aplicats, i contempla posteriorment pràctiques d’entre tres i sis mesos en entitats socials a diversos indrets del món. L’objectiu d’aquesta formació és dotar a l’estudiant o al professional de l’acció social d’unes noves ulleres que l’ajudin a entendre les característiques d’aquesta realitat global i interdependent, així com de noves eines que li permetin abordar els diferents reptes socials amb solvència i des d’una mirada renovada.

Per tot plegat, es parteix de les eines que ofereixen els estudis de desenvolupament i la cooperació internacional, àmbits caracteritzats pel seu component multidisciplinari, en què economia, geopolítica, relacions internacionals, educació social o treball social es troben per analitzar conjuntament els problemes socials i les possibles solucions en aquest escenari global. Tot plegat, també en una conjuntura en què la cooperació internacional i actors tan importants com les ONG estan en ple procés d’introspecció, tractant de valorar quina és la forma i el model que aquesta cooperació ha d’adoptar en els propers anys davant un món que sens dubte ha canviat.

Els mòduls que conformen el Màster són un trajecte pels principals autors i per destacats casos d’estudi que estan analitzant avui dia els problemes de la globalització i les principals respostes (Mòdul 1), els debats sobre els models de desenvolupament presents i futurs (Mòdul 2),cooperació metodologia participativa bloc professorat els diferents actors, agendes i instruments d’intervenció emprats per la cooperació internacional tant en el plànol local com en l’internacional (Mòdul 3) o la contribució de l’acció comunitària i del desenvolupament local en les transformacions socials (Mòdul 4). Tota aquesta anàlisi es realitza amb metodologies participatives i aplicades, en què el diàleg entre docents i estudiants és cabdal, i en què el debat és un aspecte central de la formació. El treball teòric i aplicat és el fonament sobre el qual es desplegaran els mesos de pràctiques, tant en organitzacions i entitats locals, com amb entitats de països com Perú, Bolívia, Brasil, República Dominicana, Marroc, Etiòpia o Índia.

En un moment d’importants transformacions i d’enormes reptes socials, el Màster en Desenvolupament, Cooperació i Acció comunitària pot representar un valor afegit per aquells professionals de l’acció social que vulguin adquirir unes ulleres i unes eines renovades  per entendre i actuar davant la nostra cada cop més complexa realitat global.

Oscar Mateos Martin

Oscar Mateos Martin

Co-director fins el 2015 del Màster en Desenvolupament, Cooperació i Acció comunitària. at Facultat d’Educació Social i Treball Social Pere Tarrés-URL
Oscar Mateos Martin

Latest posts by Oscar Mateos Martin (see all)

Anna Rodriguez Casadevall

Anna Rodriguez Casadevall

Coordinadora de mobilitat internacional i cooperació internacional fins el 2015 at Facultat d’Educació Social i Treball Social Pere Tarrés-URL
Coordinadora de mobilitat internacional i cooperació internacional de la Facultat d’Educació Social i Treball Social Pere Tarrés a la Universitat Ramon Llull. Co-directora i docent del Màster en Desenvolupament, Cooperació i Acció comunitària fins el 2015.
Anna Rodriguez Casadevall

Latest posts by Anna Rodriguez Casadevall (see all)

    Deixa una resposta

    Please enter your comment!
    Please enter your name here